Uusimmat havainnot

Voisivatko zombit olla totta?

  • Kuvan lähde: www.zombiephiles.com
    Kuvan lähde: www.zombiephiles.com

Suomen FOX-televisiokanavalla alkoi viime sunnuntaina The Walking Dead –tv-sarja, joka on menestynyt USA:ssa. Sarjan tapahtumat sijoittuvat maailmaan, jossa jokin tuntematon tapahtuma on aiheuttanut sen, että kuolleet heräävät henkiin. Zombit ovat, kuten sarjan nimikin sen kertoo, käveleviä kuolleita. Teema on tuttu kauhuelokuvista, mutten tiedä siitä tehdyn tätä ennen tv-sarjaa. Toteutus on hieno, mutten käy nyt siihen.

 

Se, voisiko ihminen herätä kuolleista, on kiehtova ajatus. Uuden testamentin Johanneksen evankeliumissa on tarina, jossa Jeesus herättää ystävänsä Lasaruksen kuolleista. Lasarus tuli ulos haudasta ruumissiteet yllään, mikä aiheutti kauhistusta ja samalla oli viimeinen pisara uskonnollisille johtajille, joilla jo muutenkin oli vaikeutta sietää Jeesuksen tempauksia. Tämä ei kuitenkaan ole perinteinen zombie-tarina, jossa elävä kuollut hyökkää nälkäisenä ihmisten kimppuun. Lasarus jatkoi tuon tapahtuman jälkeen eloaan ilmeisen sopuisasti kotikylässään.

 

Seuraavaksi lähin osuma on Mary Shelleyn kirjoittama tarina tohtori Frankensteinista, joka herätti henkiin eri ruumiinkappaleista kasaamansa ihmiskuvatuksen. Tämä Frankensteinin hirviö oli rujo, muttei luonnoltaan väkivaltainen. Herättipä silti kauhua ja tappoi ihmisiä. Hirviön kosto oli suunnattu hänen luojaansa, joka oli hänet kauhuissaan hyljännyt.

 

Haitin voodoo-uskontoon kuuluvat zombit, ja sieltä tuo zombi-termikin on peräisin. Tarina kertoo, että voodoo-pappi voi muuttaa ihmisen määrätyksi ajaksi valekuolleeksi erityisellä zombijauholla. Hautajaisten jälkeen valekuollut kaivetaan haudasta ja otetaan orjaksi vaikkapa maatöihin. Zombijauheen vaikutuksen kautta ihminen on tuolloin vain tahdoton olento, jota on helppo ohjailla.

 

Perinteinen elokuvien zombi on ihmislihaa janoava tahdoton hirviö. Zombit nousevat haudoista, vaikka ne olisivat ruumiiltaan jo mätiä, ja lähtevät vaeltamaan. Ainoa, mikä niitä selvästi innostaa, on ihmisliha. Jos zombi pääsee puremaan, seuraa puremasta ennen pitkää kuolema, mikä ei kestä kovin pitkään. Puremaan kuollut herää itsekin pian zombina. Tällaisessa maailmassa eletään myös Walking Dead –sarjassa.

 

Zombeja ei tietenkään ole oikeasti olemassa, mutta syystä taikka toisesta tällaiset elävät kuolleet rellestävät tarinoissamme. Pohdin tässä hiljan, että periaatteessa nykyaikana lähestytään maailmaa, jossa tällainen tapahtuma voisi olla mahdollista. Se on nanotekniikan maailma. En tiedä joko on käytössä ihmisen erilaisiin mikrokirurgisiin täsmäleikkauksiin käytössä nanorobotteja, jotka voidaan laittaa verenkiertoon ja ne hakeutuvat oikeaan paikkaan korjaamaan halutun vaivan. Oletetaan, että jossain vaiheessa on arkipäivää, että ihmisessä on nanorobotteja etsimässä ja korjaamassa erilaisia vikoja ja vaivoja. Kun ihminen lopulta kuolee, voisivat nanorobotit koittaa korjata senkin. Kuollut lähtisikin käyntiin, kuin zombi. Vielä kun keksisi, että mistä tällainen tahdoton zombi keksisi hyökätä ihmisten kimppuun.

 

Nykykertomuksissa ei paljoa selitellä syitä tälle ilmiölle. Suosituin syy taitaa olla jonkinlainen tuntematon virus, mutta nämäkin jätetään yleensä selittämättä tarkemmin. Walking Dead ei myöskään selitä mitään. Sarja kuitenkin etenee. Sen toinen tuotantokausi päättyi hiljattain ja kolmas kausi on tulossa. Tarina kulkee, ja jossain vaiheessa selityskin tullee. Olisikohan se nanorobotit? Sarja perustuu suosittuun Walking Dead –sarjakuvaan. En tiedä miten pitkälle siinä on tarinaa kerrottu ja onko zombien olemassaololle annettu selitystä.

 

Kuvan lähde: www.zombiephiles.com

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Jorma Laine

Tiettävästi haitissa on voodootohtoreilla juurikin tälläist' zombijauhetta. Se nyt ei tietenkää tapa ja herätä henkiin, vaan ilmeisesti aiheuttaa tilapäisen tajunnanmenetyksen ja elintoimintojen hidastumisen, jolloin ihmistä voidaan luulla kuolleeksi. Tarinan todenperäisyyttä en tiedä, mutta tetrodotoksiinia, jonka väitetään olevan jauheen raaka-aine, tutkitaan monissa maissa nykyään..

Itse luulen, että huhu on syntynyt niistä harvinaisita tapauksista joissa kuollut ei olekaan kuollut vaan ns. valekuollut.. niitähän on nykyäänkin aika-ajoin. Tapauksia joissa kuolleeksi julistettu herää ruumishuoneella..

Ja jos tälläinen tapahtuma sijoitetaan alkukantaiseen ajatusmaailmaan ja lisätään siihen ehkä vielä jokin hapenpuutteesta saatu lievä aivovamma, niin jo vain on "zombi" valmis.

Anis Harran

"Kun helvetistä loppuu tila, kuolleet kulkevat maan päällä."

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Kiitoksia kommenteistanne. Jormalle: Haitin zombit tosiaan on tuttu ilmiö tai legenda. Tiedä sitten onko niitäkään todella. Muistui mieleen, että Edgar Rice Burroughsin kirjoittama hahmo John Carter (avaruuden Tarzaniksikin kutsuttu) tekeytyi kuolleeksi jollain eksoottisella myrkyllä tarkoituksenaan harhauttaa ja saada ansaan häntä seuranneet maahan soluttautuneet marsilaiset. Joku sairaustila tai myrkytys voi tosiaan erehdyttää lääkärinkin ja silloin tällöin joku onneton herää kauhuissaan ruumishuoneelta. :)

Ehkä nuo Anis Harranin zombit ovat sitten tulevaisuudessa näitä lopun ajan seuraamuksia, kun helvetissä ei enää ole tilaa. Mietin tässä, että kuinka pitkälle teknologia voi kehittyä ja voisiko joskus tulla vastaan tilanne, ettei yksinkertaisesti enää pysty kuolemaan kun kuolemankin jälkeen nanorobotit korjailevat vauriot. Ja onko ihminen jo sitä ennen käytännössä jonkinlainen kone. Tämmöstä scifiä välillä mukava pohdiskella.

Heikki Ojala

prionit. Kauanko hullun lehmän tauti saattaa itää ihmisessä?

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Hyvä ehdotus. Mutta tuollainen eloperäinen ei välttämättä herätä ruumista liikkeelle. Juu, juu. Näitä voi miettiä. :) Kiitos kommentista.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Pidän suomalaisen Falimun zombeista, koska ne eivät ole eläviä kuolleita, vaan pelkästään sairaita ihmisiä, rabiesta muistuttavan taudin vallassa.

The Walking Dead, World War Z, ja monet muut populaarit tarinat venyttävät uskottavuutta paljon pidemmälle.

Tosin ehkä juuri nanobotit voisivat toimia "realistisena" selityksenä - nykyään ihmisiin jo asennetaan mm. sydämentahdistimia ja insuliinin annostelulaitteita, jotka on mahdollista hakkeroida tappaviksi. Sama tulee epäilemättä käymään myös solun tai molekyylin kokoisten korjausrobottien kanssa.

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Joku voisi tosiaan silkkaa ilkeyttään tai hulluuttaan tai ihan vain uteliaisuudesta ja kokeilunhalusta ohjelmoida nanotobotit niin, etteivät ne lopeta toimintaansa. Ystävän kanssa pohdittiin myös tätä ja tuumittiin että paskamaista että kuolleet palaavat henkiin kävelevinä kasveina ja ne pitää tämän vuoksi aina lopettaa kunnolla.